Workshop

‘Ik gun het jullie allemaal om pilotschool te zijn’

Hoe geef je vorm aan de nieuwe beroepsgerichte vmbo-profielen die per 1 augustus ingaan? Die vraag staat centraal tijdens de workshop Werk maken van vernieuwd vmbo. ‘Van 38 keuzevakken kan ik alleen maar dromen.’

Tijdens de workshop vertellen schooldirecteuren over de manier waarop zij als pilotschool te werk zijn gegaan. We vallen binnen bij het verhaal van Maud Croes, directeur van het het Van der Meij College in Alkmaar. De overgang naar de nieuwe profielen was een spannende tijd. "Maar wij waren er klaar voor, want erger kon het niet worden. Ons uitgangspunt was dat we in samenwerking met het bedrijfsleven naar nieuw onderwijs wilden." 

Maar wij waren er klaar voor, want erger kon het niet worden. 

Ook met de afdelingen binnen school werd nauw samengewerkt. Croes gaf ze de opdracht: adviseer de directie over het toekomstige aanbod van onze school met betrekking tot je vak. "Dat leverde hele mooie rapportages van hoge kwaliteit op, waarin ook het arbeidsperspectief van de verschillende richtingen was onderzocht. Iedereen was zeer gedegen te werk gegaan." 

Het college heeft nu 38 keuzevakken binnen de vier profielen HBR, PI, Zorg & Welzijn en Dienstverlening en Producten. Daarbij wordt ook nauw samengewerkt met het PCC, een andere Alkmaarse vmbo-school. "Wij treden samen naar buiten om als vmbo in Alkmaar in de regio herkenbaar te worden." 

Gloednieuwe school
"Van 38 keuzevakken kan ik alleen maar dromen", begint Ad van Andel, directeur van Houtens zijn verhaal. Hij begon twee jaar geleden met een gloednieuwe school. "Het grote voordeel daarvan was dat alle leraren vanaf het begin kunnen meedenken over de richting waarin we ons ontwikkelen." Nu is er nog een smal keuzeprofiel voor de leerlingen, maar over twee jaar hoopt hij met zijn school weer een nieuwe stap te kunnen maken. 

Het mooie vind ik dat scholen fouten durven te maken en zeggen: daar kunnen we van leren.

Jacqueline Kerkhoffs, projectleider pilotscholen vanuit de Stichting Platforms vmbo, vindt het een feestje om tijdens deze workshops mee te mogen kijken. Ook bij andere pilotscholen ziet ze veel enthousiasme. "Het mooie vind ik dat scholen fouten durven te maken en zeggen: daar kunnen we van leren. En iedereen is blij dat het weer echt over het onderwijs gaat. Ik gun het jullie allemaal om pilotschool te zijn."

Mirjam Streefkerk
Voeg toe aan selectie