Afsluiting

‘O ja, ik zou Hollands praten!’

Heel even denk ik dat ik de verkeerde zaal ben binnengelopen. Is er misschien nog een ander congres aan de gang? Op het spreekgestoelte staat een wat saai ogende man in een net pak. Op de dia staat zijn naam. ‘Dr. Jens Wellmann, berater und speechwriter Angela Merkels.’

In vloeiend en accentloos Duits praat hij over de ‘Führungsstill und der Spektakuläre Erfolg des Unspektakulären’. Hij zet een volgende dia op het scherm. De mensen in de zaal slaken een zucht bij de bijna twintig bullets die gaan over de ‘Kompetenzen’ van Angela Merkel. Die gaat Dr. Jens Wellmann eens even fijn punt voor punt met ons doornemen...

Aan Merkel zijn we helaasss niet meer toegekomen...

Gründlichkeit
Dan grijpt Muriëlle Springer in. Ze wappert met haar handen, het hoeft niet in het Duits hoor! “O ja” zegt de spreker. “Ik zou Hollands praten!” De zaal slaakt een zucht van verlichting. De spreker dwaalt steeds verder af van zijn voorgenomen analyse van Merkels stijl van leidinggeven. Hij begint over het verschil tussen Duitsland en Nederland. De Hollandse rommeligheid tegenover de Duitse ‘Gründlichkeit’. Hij schuwt ook een klein pesterijtje niet door een frommeldoelpunt waarmee Duitsland van Nederland won in een bepaalde finale tergend lang op het scherm te laten staan.

Geloven.
Aan het eind van zijn speech (“ziet u wel dat Duitsers best humor hebben?”) valt hij wéér uit zijn rol en stelt zich voor als de Nederlander Pieter de Rijk. Die ooit negen jaar gedaan heeft over zijn studie geschiedenis. “Of kunnen we dit weer niet geloven”, vraagt Paul Rosenmöller zich na afloop af. 

Blickwinkel der Führungskompetenzen...

Onderwijssituatie
De Rijk vat de dag van vandaag samen. Daarna maakt hij een laatste grap. “Ik moest als leraar aan de slag met kennisoverdracht. Nou, dat is niet echt mijn sterke punt. En die kinderen moesten dat dan onthouden. Nou, dat is niet HUN sterkste punt. Als die twee punten bij elkaar komen, is er sprake van een ‘onderwijssituatie’. Nou, die moet je zoveel mogelijk vermijden!" 

Voeg toe aan selectie