Workshop

“Je krijgt zelfvertrouwen... Respect voor wat je doet.”

Peer Support: with a little help from my friends
De song van The Beatles staat op als we binnen komen. ‘With a little help from my friends.’ “U heeft net anderhalf uur tijdens de lezingen op uw stoel mogen zitten...” zegt Dirk van der Spoel van de stichting Peer Support,“ …en nu kunt u even de benen strekken. Leef je uit en spreek je uit! We nemen het ‘work’ in ‘workshop’ letterlijk!”

Kruis op de vloer
De ongeveer 25 deelnemers aan deze workshop, veelal schoolleiders en bestuurders, staan op en begeven zich naar een groot kruis dat met tape op de grond is gezet. Bovenaan staat ‘Flexibel curriculum’, beneden staat ‘Vast curriculum’. Links staat ‘Leerling heeft weinig rol in leerproces’, en rechts staat ‘Leerling heeft veel rol in leerproces’. 

Waar sta je?
Dirk nodigt ons uit positie te kiezen. Het merendeel van de deelnemers staat linksonder. Vast curriculum, weinig rol voor de leerling. Dan vraagt Dirk waar ze hun school over vijf jaar willen zien. De deelnemers lopen door elkaar en eindigen bijna allemaal aan de rechterkant. Veel invloed voor de leerlingen. De wens is duidelijk, maar hoe doe je dat in de praktijk?

Peer is gelijke, en support is helpen. Zo eenvoudig is het eigenlijk.

Leerlingen aan het woord
Dat zouden we kunnen leren van de leerlingen zelf. ‘Peerleaders’ en ‘peertutors’. Die komen in deze workshop volop aan het woord. De schoolleiders luisteren, de leerlingen staan voor de klas! Praktijkschool De Sprong uit Sliedrecht bijt het spits af. We zien leerlingen uit deze praktijkschool die als peertutor hun schoolgenoten helpen. Bijvoorbeeld met het leren van zelfstandig reizen of als pleinwacht. De leerlingen helpen zelf met de presentatie. Daar leren ze zelf ook van. Lotte zegt: “Je krijgt zelfvertrouwen als je dit doet.” Daar draait het bij Peer Support om. “Peer is gelijke, en support is helpen. Zo eenvoudig is het eigenlijk”, zegt de Peer Support-coach van De Sprong.

Peerleaders in rode shirts
Ook het Stedelijk Dalton Lyceum in Dordrecht en het Haarlemmermeerlyceum in Hoofddorp werken met een systeem van ‘leren van elkaar’. Met peerleaders. Dat zijn leerlingen uit de bovenbouw die leerlingen uit de onderbouw helpen. Vijf jonge meiden met rode ‘Peer Support’-shirtjes aan stappen naar voren en leggen uit hoe ze zijn opgeleid tot peerleaders. Trainingen, intervisie en verslaglegging komen langs. De theoretische onderbouwing is prima, maar de echte kracht van het systeem zijn de meiden zelf. 

Simpel maar effectief
Merel zegt: “Ik weet nog goed dat ik zelf in de brugklas zat. De problemen die ik toen had, daar kan ik nu goed bij helpen. Als er een pasje kwijt is ofzo, nou, dan stap je samen even naar de conciërge. Het is heel simpel, maar heel effectief.” De peerleaders zelf steken er ook wat van op. “Je moet bijvoorbeeld goed zijn in sociale vaardigheden. Je moet goed kunnen luisteren...” zegt een van de meiden. 

Als mijn dochtertje later in het onderwijs komt verdient ze écht onderwijs.

Trots op hun rol
De peerleaders krijgen na hun schoolopleiding ook een –apart– Peer Support-certificaat. “Je weet nooit wat je daar nog aan hebt in je verdere loopbaan”, zegt de Peer Support-coach van een van de scholen. De schoolleiders in de zaal stellen vragen, de meiden geven enthousiast en welbespraakt antwoord. Ze zijn trots op wat ze doen en ze leren veel van hun rol als peerleaders. Een van de meiden van het Haarlemmermeerlyceum –Isabella Biney– sluit af met een bevlogen gesproken column. “Als mijn dochtertje later in het onderwijs komt verdient ze écht onderwijs. Verdient ze Peer Support!”  

Wat neem je mee?
Dirk van der Spoel vraagt tot slot aan de zaal: “Wat vertel je morgen aan je collega’s over vandaag? Wat heb je opgestoken?” Iemand geeft antwoord: “We moeten nog meer praten met elkaar...” Iemand anders zegt: “We hebben inspirerende voorbeelden gezien van hoe we het systeem kunnen veranderen.” En: “Het valt me op dat het twee kanten uit werkt. De leerlingen die peersupport geven leren iets aan anderen, maar ze leren zelf ook.” Precies, zegt Dirk. Dat is het hele idee...   

Meer weten over Peer Support? Kijk op www.peersupport.nl

Richard Derks
Voeg toe aan selectie