interview Staatssecretaris Sander Dekker

“We mogen meer laten zien wat er allemaal goed gaat”

Onze staatssecretaris is vandaag ook aanwezig. En dan wil Muriëlle Springer niet de kans voorbij laten gaan om hem een paar vragen te stellen. Want wat vindt hij van een initiatief zoals het Schoolleidersregister? “Als je de school ziet als een instituut voor kennis en ontwikkeling, dan moeten de leiders van die school ook het goede voorbeeld geven, en zichzelf blijven ontwikkelen. Schoolleiders hebben een belangrijke functie. Zij moeten de ambities van het bestuur vertalen naar schoolbeleid, en er tegelijkertijd voor zorgen dat de docenten de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen. Als schoolleider ben je eigenlijk een inspirator.”

Staatssecretaris Dekker steekt ons ook een hart onder de riem: “We hoeven ons helemaal niet te schamen. Het Nederlandse onderwijs is top. Ik erger me wel eens als ik merk dat het vooral over de problemen gaat. We mogen meer laten zien wat er allemaal goed gaat.”

Leraren moeten de mogelijkheid hebben om zich te ontwikkelen

“Leraren moeten de mogelijkheid hebben om zich te ontwikkelen. Daar hebben we nu ook al mogelijkheden voor. 10 procent van de lumpsum moet bijvoorbeeld gaan naar de professionalisering van het onderwijs. Als school heb je nu dus al de mogelijkheid daar iets mee te doen. Wacht niet op de plannen van een nieuw kabinet, maar ga er nu al mee aan de slag.”

En de lerarenopleiding? Wat kunnen we daaraan verbeteren? Sander Dekker: “Ik ben een groot voorstander van opleiding en veld dichterbij elkaar brengen. Dat maakt de opleiding ook aantrekkelijker en spannender. Zo kun je meteen proeven van de praktijk.”
En voor de docenten is dat ook prettig. “Zij hoeven niet alleen bezig te zijn met het opleiden van pubers, maar kunnen ook een actieve rol spelen in het opleiding van jonge docenten.” Genoeg opmerkingen om tijdens te pauze nog met elkaar over door te praten. 

Nynke de Jong
Voeg toe aan selectie