informatiemarkt

Informatie, expertise en komkommerzaadjes

In de grote hal waar de informatiemarkt plaatsvindt zijn de bezoekers volop aan het netwerken en informatie aan het inwinnen. Wie wil kan naar huis met een tas vol gadgets.

Het VO-plein in het midden van de hal dient deze dag als ontmoetingsplaats, waar ook nog kan worden nagepraat met sprekers en workshopleiders. Hier wordt onder meer aandacht gevraagd voor een vandaag gelanceerde online tool waarmee scholen het strategisch hrm van hun school kunnen versterken: de Spiegel Personeel & School [link]. Deze geeft scholen inzicht in de staat van hun shrm-beleid en biedt ze handreikingen om dit beleid te verbeteren. 

Een grote illustratie van schoolgebouw De ambitie moet de aandacht vestigen op de VO2020-scan. Manon Custers van de VO-raad vertelt over het belang van de scan. "Als alle scholen deze scan gaan invullen kunnen we jaarlijks een idee krijgen van hoe scholen ervoor staan."

Ook Paul Rosenmöller vestigde hier in zijn openingsspeech de aandacht op: "Ik vraag u allen de VO2020-scan in te vullen en bij te houden. Niet als verplichting, maar als drijfveer om te laten zien wat we als sector presteren met publieke middelen."

Goede ideeën van leerlingen
Bijna elke school worstelt ermee: de communicatie tussen leerlingen en bestuur. Hoe zorg je ervoor dat die dialoog niet beperkt blijft tot een mededelingen-brievenbus in de aula? Het LAKS en de VO-raad hebben de oplossing: een MOOC.

MOOC staat voor Massive Online Open Course, een online cursus waar bestuurders en leerlingen leren hoe je de samenspraak het beste kunt vormgeven. De medewerkers van het LAKS leggen het uit: “De leerlingenraden hebben best vaak goede ideeën, maar weten vervolgens niet hoe ze van die ideeën een plan maken, of hoe ze bij het schoolbestuur moeten aankloppen om het plan te realiseren. Vandaar dat wij de samenwerking met de VO-raad hebben gezocht. Zij hebben immers toegang tot de bestuurders. Met deze MOOC kunnen zij bijvoorbeeld een les krijgen om met leerlingen te praten zonder jargon. Sommige bestuurders denken dat scholieren alleen maar kunnen klagen. Die heb je er natuurlijk ook tussen, maar daarnaast zijn er ook heel veel scholieren die vooral in oplossingen denken.” 

‘Alleen mijn tas is stoffig’ 
Om het VO-plein heen proberen de diverse standhouders de aandacht te trekken met banners en gadgets. Natuurlijk, de traditionele pennen en notebooks zijn in overvloed te verkrijgen bij de stands. Maar wat denk je van een door Marcel Wanders ontworpen poppetje om het belang van talentontwikkeling duidelijk te maken? Of van komkommerzaadjes, een roman, een behendigheidspuzzel, een linnen tas met de tekst ‘alleen mijn tas is stoffig’ en een multipurpose pocket survival tool

Op de tafel bij het Onderwijskantoor staat op een A4-tje de stelling: Digitaal onderwijs haalt het beste uit leerling en docent. Bezoekers van de stand kunnen aangeven of ze het ermee eens zijn door een rode of blauwe bal met daarin hun visitekaartje in een van de hoge vazen te doen. Blauw heeft rond de lunch een lichte voorsprong, tot verbazing van advocaat Bart Janssen: "Ik had eigenlijk gedacht dat er veel minder rood zou zijn." 


Live Magazines Gadget Award
Na langdurig beraad heeft een zorgvuldig geselecteerde jury besloten dat de Live Magazines Gadget Award van vandaag gaat naar de linnen tas van De Onderwijshelden met de opdruk ‘Alleen mijn tas is stoffig’. De jury heeft hoge waardering voor de tekstuele frivoliteit en de uitvoering van het concept. 

Mirjam Streefkerk
Voeg toe aan selectie