slot

Isabella Biney: “We zijn dromers en ontdekkers”

En dan pakt Paul Rosenmöller nog eenmaal de microfoon. Maar niet om zelf iets te zeggen, maar om iemand aan te kondigen. Het is Isabella Biney, een leerlinge van een school in de Haarlemmermeer. Zij krijgt het laatste woord, en dat moment pakt ze met verve.

“Toen ik vier was heb ik de eerste stappen gezet om iets van mijn leven te maken. Ik leerde met plezier. Maar dat leren is voor mij sterk veranderd. Resultaten domineren de school en domineren ons. De leerlingen, de oogappeltjes van onze school, proberen nu alleen te overleven. Met gedachten die overuren maken om maar niet onvoldoendes te halen. Maar hoe kun je het beste uit jezelf halen als je alleen lid van een kudde bent? Geef leraren de kans om mij te leren wat ik kan zijn.

Onderwijs is de verlichting van ons leven.

Hoe fantastisch zou het zijn als wij elkaar aan kunnen kijken en samen iets kunnen bereiken? Niet in een systeem dat smeekt om getallen. Want niet alleen ons gedrag of onze cijfers bepalen ons succes. Onderwijs is de verlichting van ons leven. We zijn dromers en ontdekkers. We zijn alles wat we willen zijn. We willen leren hoe te denken in plaats van wat te denken. Als mijn toekomstige dochtertje vier jaar oud is, verdient zij écht onderwijs.” 

Isabella krijgt een staande ovatie. Ze heeft ons in vijf minuten weer even met de neus op de feiten gedrukt. Dit is waar het in het onderwijs om draait.

Nynke de Jong
Voeg toe aan selectie