Lezing Margriet Sitskoorn

Slapen, sporten en nieuwe dingen doen met Margriet Sitskoorn

Margriet Sitskoorn, neuropsycholoog en bestsellerauteur van onder andere 'Het Maakbare Brein' weet alles over de hersenen, en hoe je die zo goed mogelijk kunt trainen om er zoveel mogelijk uit te halen. Ze schreef er een nieuwe bestseller over, 'Ik2, de beste versie van jezelf'. Vandaag geeft ze ons in vogelvlucht uitleg bij belangrijke pijlers onder een goedwerkend brein.

Neem eens de glijbaan 
Als je naar Margriet Sitskoorn luistert, zijn eigenlijk alle taken die ze je geeft om een beter brein te krijgen, leuke taken. Neem bijvoorbeeld het Enriched Environment. Dat bereik je door nieuwe dingen te doen. Dat is ontzettend goed voor de ontwikkeling van je prefrontale hersenschors; het deel van je hersens waarmee je onder andere plant en beslissingen neemt. Gewoon iets doen wat je nog nooit hebt gedaan, maar wel je al interesse heeft en waar je gemotiveerd voor bent. Ze illustreert dit met een klein filmpje, opgenomen in het metrostation bij het Alexanderplatz in Berlijn. Daar kon je een dag lang kiezen: neem je de roltrap naar beneden, of laat je je van een glijbaan glijden? Kies eens iets anders, wil Sitskoorn daarmee zeggen. Daar worden je hersens alleen maar beter van. 

Heb je geen tijd, dan heb je dit het hardste nodig

Tellen met je ogen dicht
Nog zo’n knaller voor je hersenen: focustraining. Door dagelijks een korte aandachtstraining te doen, komen je hersens werkelijk in een andere staat: je kunt beter je aandacht richten. En waar je je aandacht op richt, dat onthoud je. Daar kun je dan toch maar beter zelf de baas over zijn, nietwaar?

We mogen onze ogen sluiten en ons focussen op onze ademhaling. Inademen is 1, uitademen is 2, en zo tellen we door. Maar als je tijdens het ademen merkt dat je gedachten elders zijn, moet je weer bij 1 beginnen. Het blijkt nog knap lastig te zijn om zo te focussen: veel mensen komen niet verder dan 1 of 2. “Ik doe deze oefening iedere dag”, vertelt Sitskoorn. “Tijdens het borstelen van mijn haar. Maar je kunt het ook doen tijdens het tandenpoetsen, of het boterhammen smeren. Je hebt niet veel tijd nodig, en je zult merken dat je steeds verder komt.” 

Een oefening voor tijdens het tandenpoetsen

De kracht van de powernap
Het zijn allemaal kleine oefeningen die je prima in je dagelijks leven kunt integreren. Zo ook haar volgende tips voor een beter brein: genoeg slapen en voldoende bewegen. Een volwassen mens heeft elke dag zo’n zeven tot negen uur slaap nodig. Haal je dat niet, dan merk je dat als eerste in de prefrontale hersenschors; het gedeelte dat je gebruikt bij plannen en beslissingen nemen. Kom je niet aan die zeven of negen uur? Drie keer per week overdag een powernap van tien of twintig minuten doet ook wonderen. “Meteen na het ontwaken ben je scherper dan je daarvoor was”, zegt Sitskoorn. Zij heeft het op haar werk al geïmplementeerd. Daar ligt regelmatig iemand even te slapen. 
En ook sporten blijkt een positieve invloed te hebben op dat prefrontale deel van je hersenen. Elke dag een half uur flink doorstappen, hardlopen of tegen de wind in fietsen stimuleert de boel enorm. Als je hartslag maar omhoog gaat! Regelmatig sporten kan zelfs helpen bij het bestrijden van depressies. 

Shape up
Maar alle deze kleine breintrainers kosten allemaal tijd. En daar hebben we al zo weinig van. “Als u nu zegt dat u geen tijd hebt om elke dag minstens zeven uur te slapen en regelmatig te sporten, dan bent u degene die het juist het hardste nodig heeft. En daarover ben ik bloedserieus”, zegt Sitskoorn. Een goede reminder voor alle hardwerkende onderwijsmensen in de zaal. Als je niet goed voor jezelf zorgt, gaan je hersenen eraan. En zeg nou zelf: die heb je in het onderwijs hard nodig. Zoals Sitskoorn besluit: “Shape your brain and shape up.” 

Nynke de Jong
Voeg toe aan selectie