Infomarkt

Verbeteren, veranderen, vernieuwen

Er staan dit jaar meer dan 40 standjes op de informatiemarkt. Er is vanzelfsprekend veel aanbod op het vlak van management en ICT, maar er is ook inhoudelijk veel te halen voor scholen in het middelbaar onderwijs. Opvallende woorden in veel stands: verbeteren, veranderen, vernieuwen. “Stilstand is achteruitgang, ook in het onderwijs” zegt een van de deelnemers.

Drugs
Wat dacht u bijvoorbeeld van 30 gratis surveillance-uren die je als school in kunt zetten tijdens de examenweek? Als je je gegevens achterlaat bij de stand van Onderwijshelden kun je die 30 uren winnen... Andere deelnemers aan de informatiemarkt bieden inhoudelijke lessen aan op allerlei gebied. De stichting ‘Be Aware’ valt op. In hun stand liggen drugs. Cocaïne, heroïne, pillen, paddo’s... Ze geven in de klas voorlichting over drugs en verslaving. “We laten zien hoe je dingen kunt herkennen, maar we maken het onderwerp ook bespreekbaar. Heel veel jongeren hebben zelf of in hun omgeving te maken met verslavingsproblematiek.”

Bordspel
Heel veel lesmateriaal is tegenwoordig digitaal. In veel stands liggen tablets of staan laptops te snorren. Maar er is ook nog steeds behoefte aan gewoon ouderwets analoog werken. Bij een stand van Nuffic, een non-profit organisatie op het gebied van internationalisering van het onderwijs, ligt een ouderwets bordspel. ‘Globi-Trotter’. Op een kaart van de wereld kun je spelen en krijg je spelenderwijs te maken met de dilemma’s van globalisering en ongelijkheid in de wereld.

Gadgets
Als we kijken naar de ‘gadgets’ waarmee standhouders zich willen profileren zien we ook dit jaar de ‘gouwe ouwe’ weer terug. Pennen met logo. Doppio-flesjes met logo. Aantekenblokjes. Powerbanks voor je mobieltje. En –een klassieker– het stoffen tasje. Dan vliegt er een frisbee door de lucht. Die is van Scolix, een bureau voor werving en selectie. “We willen mensen in beweging brengen...” En kijk, dat werkt. De frisbee wordt opgeraapt, bekeken en weer verder de beursvloer opgegooid.

Zaken doen
Bij alle sport en spel wordt er op de informatiemarkt ook gewoon zaken gedaan. Kaartjes worden uitgewisseld en drukwerk wordt gretig aangenomen. Bezoekers van het congres van vandaag zijn weer op de hoogte van de laatste stand van zaken in onderwijsland en de organisaties en bedrijven op de beursvloer hebben hun aanbod kunnen laten zien. “Een vruchtbare dag...” vertelt een deelnemer “...met veel nieuwe contacten.”

Richard Derks
Voeg toe aan selectie