Vragenrondje

Wat brengt u hier?

Bij de ingang vragen reporters Mirjam en Renske aan bezoekers waarom ze naar het VO-congres zijn gekomen.

"Ik ga elk jaar naar dit congres. Hier kom je even los van de waan van de dag en praat je écht over onderwijs. Het thema van dit jaar – in de versnelling – past bij de veranderingen waar wij momenteel middenin zitten. Wij bouwen letterlijk aan ons schoolgebouw, maar ook aan ons onderwijs, waarin we de leerling centraal willen stellen. We gaan naar maatwerk toe, de leerling bepaalt welk onderwijs hij in een week kiest. Ik hoop in gesprek te komen met schoolleiders die daar ook mee bezig zijn en daarvan te leren."

Tineke van der Toorn
Teamleider bovenbouw vwo. ISW Gasthuislaan, ’s Gravezande

"Ik ben zelf veel bezig met het verschil tussen leiding geven en leiderschap tonen. Met dat laatste zet je mensen in hun kracht en gun je hen op momenten ook de leiding; je hoeft dan zelf niet zo de baas te zijn. Ik vind dat belangrijk en ben daarom vooral benieuwd naar de lezing van Claire Boonstra over verandering en leiderschap. Ik ga ook naar de lezing van Steinmann over het verband tussen dieren en de mensenwereld, daar zal ik allicht ook nieuwe inzichten op doen. Misschien ga ik me vanaf morgen wel als een leeuw gedragen."

Jeanine Dijkstra
Adjunct-directeur Atlascollege, locatie de Triade Hoorn

“Ik wil zoveel mogelijk ervaring en kennis opdoen. Kijken naar wat bruikbaar is voor de praktijk. Daarom heb ik me opgegeven voor de workshop Kansengelijkheid, welbevinden en motivatie. Leerling die goed in hun vel zitten en gemotiveerd zijn, die leren ook gemakkelijker. Er zijn altijd een aantal individuen die minder geïnteresseerd zijn, en juist díe groep moet je weten te motiveren. Verder ben ik van plan om kennis op te doen bij de kraampjes, ik hobbel graag overal langs. Als er interessante dingen voor onze school voorbij komen dan bespreek ik dat uiteraard met mijn collega’s.”

Alf Marten
Interim adjunct, Johan de Witt Scholengroep in Den Haag

“De afgelopen drie jaar ben ik hier ook geweest. Ik heb me altijd laten inspireren door sessies die hier zijn, door de workshops en collega’s. Het congres is voor mij een moment om te kijken waar we staan en om toekomstige ontwikkelingen te herkennen. Je pikt altijd dingen op die je kunt toepassen in de dagelijkse praktijk. Nieuwsgierig ben ik naar Paul Rosenmöller en de stand van zaken voor het voortgezet onderwijs. Nieuwe methodes zoals maatwerk vergen soms een enorme kanteling in het onderwijs. De sleutel is dat iedere schoolleider unieke ingrediënten moet aanbieden voor het ideale onderwijs. Een aantal van die ingrediënten hoop ik vandaag te vinden.”

Albert Noort
Directeur Dr Nassau College
Voeg toe aan selectie