Informatiemarkt

Wat is er nog meer mogelijk?

Verklede dokters, cartoonisten en goed geklede fotografen: de Informatiemarkt handelt kleurrijk in onderwijskennis. Hier vind je voor elk probleem wel een slimme oplossing.

Twee cartoonisten – of ‘karikaturisten’ zoals ze zichzelf noemen – met een baret op maken een snelle schets. Ze maken live een cartoon bij de informatiestand van het onderwijsadviesbureau Marant, over herkenbare problemen die zich afspelen in het onderwijs. Zoals de schets van een schoolleider die zich in een hoek van een kamer verstopt terwijl iemand van de registratie een voet tussen de deur probeert te krijgen. Wat dit is? “De invoering van het register”, zegt de cartoonist, “blijkbaar hebben flink wat schoolleiders hier moeite mee.” De cartoons illustreren onderwijsproblemen in één oogopslag.

Zonder te wapperen
“Je moet bij die mooie fotograaf kijken”, zegt één van de karikaturisten terwijl hij onverstoorbaar verder tekent, maar met een schuin oog de drukke informatiemarkt in de gaten houdt. Die mooie fotograaf staat hier namens Merces en staat achter een nogal ouderwetse camera: een groot houten geval dat niet zou misstaan in de vorige eeuw. Maar de camera blijkt volledig gedigitaliseerd en een polaroid komt al na luttele secondes tevoorschijn. “Zonder te wapperen”, voegt de fotograaf enthousiast toe.

Op de informatiemarkt struikel je niet alleen over opvallende cartoonisten en fotografen, maar ook over de vele gadgets: kleurige zonnebrillen, pennen, flesjes water. Bijna niemand staat zomaar wat voor zich uit te staren, de bezoekers praten geanimeerd met elkaar, zoeken elkaars gezelschap. Om kennis uit te wisselen, of gewoon bij te kletsen. Een bezoekster loopt voorbij. Wat ze hier zoekt? “Ik wil vooral inspiratie opdoen. Meetinstrumenten zoals MTTI, een digitaal platform, vind ik interessant. Wat is er nog meer mogelijk?”


Wifitamines
Dan duiken plotseling en paar mannen in witte doktersjassen op. De ‘Wifidokters’ noemen ze zichzelf. Ze staan voor de stand van Brite, een Wireless Expertise Bureau. Er blijkt nogal was mis te gaan met de internetvoorzieningen op scholen. Wat te denken van een DDOS-aanval waarbij het computernetwerk op school onbruikbaar wordt gemaakt? “Voor een tientje kan een leerling al zorgen voor zo’n aanval”, zegt één van de Wifidokters. Een nieuwe vorm van kattenkwaad. Maar dan met behoorlijk grote gevolgen. De Wifidokter overhandigt een doosje met Wifitamines. “Die moet je onder je tong leggen, dan lossen je problemen vanzelf op”, adviseert hij.

Voeg toe aan selectie